Asztrobiológia

Molekuláris biológiától az ökológiáig.

Re: Asztrobiológia

HozzászólásSzerző: Banzai » 2019.11.15. 00:05

banz.
Avatar
Banzai
 
Hozzászólások: 1274
Csatlakozott: 2014.03.14. 19:22
Has thanked: 158 times
Been thanked: 115 times
Név: T

Re: Asztrobiológia

HozzászólásSzerző: István » 2019.11.15. 06:06

Érdekes jelenség. De talán korai ezt összefüggésbe hozni a biológiával. Talán össze kéne hasonlítani a Földi mérésekkel, hogy itt is mérhető e hasonló jelenség? Mert sokak szerint, itt nagy a valószínűsége annak, hogy van élet! ;) Nem ismerem a részleteket, de én inkább az oxigén, különböző mértékű oldódására gyanakodnék folyadékokban, (nem feltétlenül vízre gondolok) hőmérséklettől függően. Vagy akár szilárd anyagokhoz, hőmérsékletfüggő kötődéséhez és "szublimálásához".
István
 
Hozzászólások: 140
Csatlakozott: 2016.05.20. 04:55
Has thanked: 18 times
Been thanked: 4 times
Név: M István

Re: Asztrobiológia

HozzászólásSzerző: simonsamu » 2020.01.04. 13:18

Van-e zsákutcája az evolúciónak? Vannak (több helyen megjelent, nem tudok idézni), akik ilyet állítanak: pl. h a krokodilok a specializált ragadozó életmódjuk miatt nem tudnának ebből az életformából kitörni, és más, tágabb körű táplálkozásra áttérni.

De itt a fórumon olvastam ezzel homlokegyenest ellenkező véleményt is. Igaz, nem voltak alaposabban alátámasztva.
simonsamu
 
Hozzászólások: 16
Csatlakozott: 2019.05.19. 11:34
Has thanked: 3 times
Been thanked: 0 time
Név: Simon Sámuel

Re: Asztrobiológia

HozzászólásSzerző: István » 2020.01.05. 05:47

Az evolúciós zsákutca azt hiszem (csak) filozófiai fogalom. Ha az evolúciót mint folyót képzeljük el a maga öbleivel, holtágaival, amiket szintén víz tölt ki, annak mindnek meg van a maga szerepe és hatása a fősodorra is. Engem, élettel, biológiával kapcsolatban leginkább az egyensúly, harmónia nyűgöz le. Miért van az, hogy a létért, területért folyó harcban nincs abszolút győztes? Miért nem azzal végződik a dolog, hogy az evolúció eredményeképpen létrejön egy állatfaj és egy növényfaj, amik kölcsönösen kielégítik egymás igényeit? A többi meg kipusztul. Fordított a helyzet. Normál esetben egyre több faj keletkezett, ha már evolúcióról beszélünk, anélkül, hogy az egyik faj kiirtaná a másikat, mígnem csak egy maradna. Az éhes oroszlánnak lenne e annyi esze, hogy ne egye meg az utolsó antilopok egyikét, amitől nagyobbodhatna a populáció? Miért nincs (persze ne is legyen!) olyan baktérium, vírus, ami kiirt minden élőt?
István
 
Hozzászólások: 140
Csatlakozott: 2016.05.20. 04:55
Has thanked: 18 times
Been thanked: 4 times
Név: M István

Re: Asztrobiológia

HozzászólásSzerző: Banzai » 2020.01.05. 14:31

Ha már filozófia, mi van akkor ha a természetes evolúciónak az egyetlen "célja" hogy létrehozza az intelligens létformát, melyet azután már nem a természetes evolúció formál és nem a természet törvényei hanem maga a tudat (lásd H.Sap.Sap.), vagyis onnantól kezdve hogy van intelligencia nincs szükség a term. evolúcióra és ilyen módon - bár brutálul hangzik - semmi szükség a többi fajra se. A környezeti változásra az term.evolúció x nemzedékek alatt tud válaszolni, a tudat 1 perc alatt, kicsit hatékonyabb.. a hatékonyabb pedig érvényteleníti a kevésbé hatékonyt.. vagyis az term.evolúció kievolválta a saját érvénytelenségét a Föld nevű bolygón? Az ember evolúcióját innentől a tudata határozza meg, aztán talán majd az MI, aztán meg beindul az MI "evolúciója".
banz.
Avatar
Banzai
 
Hozzászólások: 1274
Csatlakozott: 2014.03.14. 19:22
Has thanked: 158 times
Been thanked: 115 times
Név: T

Re: Asztrobiológia

HozzászólásSzerző: István » 2020.01.05. 16:47

Banzai, nem cáfolni szeretném amit írtál, de néhány kérdés ezzel kapcsolatban felmerül bennem. Először is, hogy hol kezdődik az intelligencia? Kezdjük az általunk felállított sorrenddel, felülről: Vagyunk mi, a kifejlett felnőtt emberek. Mi a helyzet a ma született csecsemőkkel, akik képesek olyan dolgokra amire egy felnőtt már képtelen (most nem részletezem)? Utána jöhetnek az emberszabásúak vagy a delfinek akiknek megvan a saját intelligenciájuk és lehet, hogy saját szempontjukból tökéletesebb is mint a miénk. Beszélhetnék még a házi kedvenc állatokról, amik meghökkentő képességeiről, "okosságáról" a gazdik regényeket tudnának írni. (nekem is van tapasztalatom ilyen téren, de erről inkább nem beszélek mert sokan félreértenék és beskatulyáznának miatta) Lehet, hogy boldogabbak, elégedettebbek mint mi. Evolúciós szempontból, mi a célja (ha van ilyen) az intelligenciának? A boldogság, megmaradás, hosszú élet, édeni, nirvánai állapot elérése? Ebből a szempontból nem is olyan egyértelmű, hogy mi vagyunk a leg értelmesebbek. Mennyivel boldogabbak a szuper gazdagok az átlagnál, akik vagyonukat a maguk "óriási intelligenciájával" szerezték? Az MI-re én, legalább is egyenlőre, mint eszközre tekintek álmaink, fejlődésünk megvalósításához.
István
 
Hozzászólások: 140
Csatlakozott: 2016.05.20. 04:55
Has thanked: 18 times
Been thanked: 4 times
Név: M István

Re: Asztrobiológia

HozzászólásSzerző: Banzai » 2020.01.05. 17:05

Mivel evolúciós szinten indult ezt nagyon leegyszerüsítem. Ha hideg lesz a környezet, a term. evolúció bundát növeszt 16 vagy 160 nemzedék alatt, az intelligencia meg felvesz egy kabátot fél perc alatt. Az általad felsorolt állatok úton vannak az tudatos intelligencia egy-egy fejlődési fokán. A tudatos intelligencia tudja mit csinál és miért, tudja a következményeket és tudja az előzményeket, számol, kalkulál, tervez, mérlegel, nyereség/veszteség kalkulál stb.. emiatt vagyunk a toppon. A kutya nem vesz fel kabátot, és a varjú sem, bár az eszközhasználat már tetten érhető itt ott.

Az intelligenciának nem biztos hogy van célja, ahhoz hogy ezt megfejtsük, előbb meg kéne érteni azt a jelenséget hogy az élettelen univerzum anyaga eljut a komplexitás olyan fokára a természeti törvények által, hogy rácsodálkozik önmagára.. ez az egyik legnagyobb kérdés.
banz.
Avatar
Banzai
 
Hozzászólások: 1274
Csatlakozott: 2014.03.14. 19:22
Has thanked: 158 times
Been thanked: 115 times
Név: T

Re: Asztrobiológia

HozzászólásSzerző: kisstoth » 2020.01.11. 17:51

Nem gondolnám, h az evolúciónak bármi "célja" lenne. Aki hatékonyabb, az nyer.
kisstoth
 
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2019.12.12. 17:21
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Név: kisstoth

Előző

Vissza: Asztrobiológia, biológia

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég