A jelenlegi keleti iszlám, vagy déli barbár népvándorlást elháríthatalanként beállítani súlyos hiba, amelynek elfogadása, vagy éppen segítése eddig felépített társadalmunk végét jelenti.
Te ennyire gyengének érzed az európai kultúrát, a nyugati civilizációt, és a demokratikus társadalmakat?
Szerintem viszont olyan erőfölényben van, hogy lehetne egy kicsit nagyvonalú, legalább pár évre, és legalább néhány millió elesettel szemben! Még akkor is, ha közöttük is vannak semmirekellők, ügyeskedők, bűnözők, sőt vannak a társadalomra veszélyes mindenre elszánt terroristák is.
Mint ahogy még a mi sokkal kulturáltabb, civilizáltabb, gazdagabb közösségeinkben is szoktak lenni. Elég csak visszaemlékezni például az európai értelmiségi körökben fogant terrorista csoportokra, mondjuk a múlt század hetvenes éveiből, a németországi RAF (Vörös Hadsereg Frakció), vagy az olaszországi BR (Vörös Brigádok) éveken át tartó számtalan terrorcselekményére, bankrablására, emberrablására, gyújtogatására. Körülbelül 130 gyilkosság terheli a számlájukat, közöttük Aldo Moro Olasz miniszterelnök elrablása és megölése is. Antikapitalista céljaikkal ráadásul az európai fiatalság jelentős része szimpatizált.
A menekültek lerombolt városait nem csak a napi haditudósításokból ismerem. Sok éve ott járva, se valami utazási iroda légkondicionált üvegburája alól bámészkodtam. Együtt a helyiekkel, gyalog, buszon, vonaton, iránytaxin utazva, mindenféle kikötőkben, hivatalokban egyezkedve kikötési engedélyekért, üzemanyagért, vízumokért. Hol elzavarva, hol megtűrve, hol körülhízelegve. Aleppo, Homsz, Hamá, Tartus, Latakia, Damaszkusz, Arwad számomra mind emberek lakta városok, porosak, lomposak, mocskosak, büdösek, és elevenek. Gyönyörűen kaotikus romantikus sikátorokkal, udvarokkal, ahol ezernyi kézműves kopácsol, csirkék futkosása, kecskék ugrándozása, birkák és szájtáti lusták bámészkodása közepette.
Arwad ősi kikötőjét még a Föníciaiak mélyesztették a sziklába, s a szobányi méretű kivájt sziklahasábokból hullámtörő falakat is emeltek elé. Fogalmam sincs, miként voltak erre képesek, de engem ott nagy falka viháncoló lurkó vett körbe, akik az óriási kőkockák tetejéről ugrándoztak a vízbe, aztán jöttek velem keresztül a városkán, ahol a házak között mindenfelé hajóácsok faragták, gőzölték, szögelték a bárkákat, szedett-vedett fahusángokból. Ezek a gyerekek ott figuráznak, vigyorognak, vagy csak néznek nagy megilletődött szemekkel a fényképeimen, nem tudom hányan élnek még, és miként.
És mindennek hátterében minden falon, de még a halárusok ponyváin, a triciklik visszapillantó tükrén is ott díszelegtek egy bornírt diktatúra nevetséges személyi kultuszának képei.
Én nem hiszem hogy a mi civilizációnk annyira ócska lenne, hogy most semmit se tudnánk segíteni rajtuk, Még ha jár is ez némi költséggel és veszéllyel. Csak néhány politikusunk olyan ócska, hogy más muníciója sincs, mint gyengék ellen való uszítás. Rájátszva a tájékozatlan tömegek legrosszabb reflexeire.
Egyébként Németország jóléte még növekedett is a jugo, aztán a török vendégmunkások beözönlésével. Az USA gazdasága pedig évtizedeken keresztül épült a bevándorlók több egymást követő hullámára.