Nem értem viszont hogy ha egy nem gömbszimmetrikus szupernóva kitörés, vagy egy gamma kitöréstől lehet gravitációs hullámokat várni, akkor egy nem gömbszimmetrikusan vagy hengerszimmetrikusan gyorsuló testtől miért nem?
Lehet.
Egy gyorsuló rakétát legegyszerűbben úgy modellezhetünk, mint két egymástól távolodó, erővel "szétlökött" testet. Ekkor a két testből álló rendszernek nő a kvadrupólmomentuma (a tenzor egyik komponense), és ennek megfelelő deriváltjával arányos gravitációs sugárzás keletkezik.
Én nem számoltam végig, és még nem is találkoztam olyan számolással, ahol ezt precízen végigviszik, egészen addig, amíg a rakéta az eredeti rendszerhez képest relativisztikus sebességet ér el. A szokásos, egymás körül keringő csillagokra vagy fekete lyukakra vonatkozó számolásokban a keringést nemrelativisztikusnak tekintik, és a klasszikus mechanika képleteit alkalmazzák, lásd pl Landau 2. kötet 110. fejezet. Biztosan meg lehet csinálni relativisztikus sebességekre is, sőt lehet, hogy valaki már ki is számolta...
A gravitációs hullámok formájában kisugárzott energia azonban valószínűleg csak igen kis töredéke a rakéta eredeti tömegének. Sokkal-sokkal többet visz el a kipöfögött hajtóanyag.
Megjegyzés: amikor azt írtam, hogy a gyorsítás befejezése után ismét egy (E,
p) négyesimpulzussal, és egy ehhez tartozó M tömeggel jellemezhető a felgyorsított rendszer, azt nem úgy kell érteni, hogy ez megegyezik a gyorsítás előtti M értékkel. A változás mikéntje és nagysága a gyorsítás mechanizmusától, a gyorsító erő jellegétől stb függ.
dgy