az áram mágneses teret, a feszültség elektromos teret kelt
Onnantól, ahol közel-téri effektusok, így antennában lévő töltések Coulomb mezeje, az antennaáramból származó mágneses mező, valamint a dipól effektus (amelyek a távolság négyzetével vagy még magasabb hatványával fordítottan arányosak) már sokkal kisebbek, mint az 1/r-el arányos távol-téri sugárzás.mely ponttól lehet valós fotonnak tekinteni a leszakadó részecské(ke)t
Ezt én sem tudtam. (És talán inkább az oktatás kritikájához kellene írnom. Bár így utólag felesleges.) Évtizedekkel ezelőtt az akadémikusok úgy gondolták, hogy a villamosmérnöknek a statikai méretezést kell tudni. Anélkül diplomát sem kaphat. Ha a szakmájához nem ért, az nem számít. Nem tudom, hogy tranzisztor lábat akartak velem méreteztetni hajlításra, vagy a nagyfeszültségű távvezeték oszlopait.api írta:Ez így egy nagyon durva egyszerűsítés, és pont a lényeget fedi el.
az akadémikusok úgy gondolták, hogy a villamosmérnöknek a statikai méretezést kell tudni.
Méretezzünk mágneses mezőt nyírásra és hajlításra.api írta:Ezt már annyiszor elismételted
Pedig még neked is különbözeti vizsgát kellett volna tenned - utólag. Az akadémikusok azt akarták, hogy visszamenőleg minden kiadott mérnöki diplomát érvénytelenítenek, ha nem tanultál szilágrdástant (statikát). Hogy miért pont statikát, és nem áramlástant vagy rezgéstant is? (Akkor találták ki, amikor a villanykar megszüntette a műszaki mechanika oktatását - a kreditrendszer bevezetésének előkészítéseként.)api írta:Nem tartozik rám.
Már elnézést, de mi a helyzet a közeli térrel? Az antenna közelében van egy állóhullám, és a haladó hullám csak az antennától távolabb kezd dominálni. Mi történik, ha az antennát "lefojtjuk", például reflrektorokkal, ami a haladó hullámot visszaveri?api írta:Ez így egy nagyon durva egyszerűsítés, és pont a lényeget fedi el.
Csak egy környezetétől elszigetelt rezgőkörben lesz épp 900 fázistolás az áram és a feszültség között. Ez csak addig áll fenn, míg nincs energiakivétel. Az antenna épp a kivételt valósítja meg.
Az antenna közelében van egy állóhullám, és a haladó hullám csak az antennától távolabb kezd dominálni.
Vissza: Elméleti fizikai kérdések, problémák
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég