Foton nyugalmi tömegének felső korlátja

Feladatok illetve megoldásaik, az elme frissen tartására.

Re: Foton nyugalmi tömegének felső korlátja

HozzászólásSzerző: janszi » 2018.12.01. 21:54

Helytelen valamelyik vonatkozás?
janszi
 
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2018.12.01. 21:13
Tartózkodási hely: Budapest
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Név: janszi

Re: Foton nyugalmi tömegének felső korlátja

HozzászólásSzerző: G.Á » 2018.12.01. 22:05

A legegyszerűbb jele az,hogy elektromosan nem polarizálható dolgok is vághatók a lézerrel

Csak atomos felépítésű, makroszkopikus testek vághatóak lézerrel, és ezek mind polarizálhatóak, bár természetesen a polarizálhatóság sok nagyságrendet átfog.
tehát ha a vágandó anyag köszöni,de nem kér az elektromos jellegű többlet jelenségből(lézer),akkor nem lehetne vágni(plexi)

Valóban, ha a kérdéses anyag nem nyel el (eléggé) fényt a kérdéses hullámhosszon, akkor nem következik be vágás. Ezt ki lehet küszöbölni, pl a tükrözés csillapításával, de viszonylag ritkán szükséges.
De mivel a becsapódáskor energiát nyel el az anyag,fizikai energiát,így megolvad a felszín,vagy elpárolog egyszerűen a súrlódási energiától.

A súrlódási energiának ehhez semmi köze, de egyébiránt igazad van. A nagy kiterjedésű, jelentős anyagmegmunkálások többsége folytonos üzemű lézereket használ, akkor a folyás/forrás szokásos folyamata lényeges lehet a vágásnál.
Mély minták vágásánál kialakítanak egy vékony plazmaszálat, és ez végzi a vágást. A plazmát természetesen a lézer táplálja.

Speciális esetekben azonban rövid (kb pikoszekundumosnál rövidebb) impulzusokat használnak. Ekkor a hőmérséklet mint olyan nem lesz a folyamatot megfelelően leíró mennyiség, és az impulzusok anélkül szakítják ki a kicsi anyagdarabokat, hogy idejük lenne átadni energiát a környezetnek. Emiatt az ilyen vágások széle sokkal-sokkal simább, mintha olvadás történne.

Miért nem az elektromos energia miatt bomlik az atomszerkezet?

Végső soron ezt is mondhatnánk, de laikusok számára az "energia miatt" szófordulat az égvilágon semmit nem világít meg, viszont a megértés illúzióját adhatja.

Oké,hogy a fekete lyuk akkora gravitációs térrel rendelkezik hogy már a fény is csak egyre keskenyebb nyalábban képes csak kilépni belőle,de ez így fura kicsit,mert azt feltételezi,hogy iszonyatos forgás van ott jelen,vagy cső a jelenség,másként egyre halványodó sziporkázó tér-területként érzékelnénk,nem fénycsóva alakjában a kilépő fényként ahogy ábrázolják a jószeműek...

Ez így nem mindenhol értelmes állítás, és nem is mindenhol igaz. Ugyanakkor az általános relativisztikus hullámoptikához nem értek.

Fénynek neveztük,de ez is érdekes azért,mert a fény több színkép eredménye,ami értelem szerűen a foton monokróm jellegére utalva egyspines elektronnak is tekinthetnénk,a több színűt arányosan több spinesnek.

Különböző diszciplínák mást-mást értenek fény alatt. Amit fizikában annak tekintünk az ugyan felbontható végső soron monokromatikus elektromágneses módusokra, de realisztikus esetekben sosem lesz tisztán monokromatikus. Egyáltalán nem tekinthetjük egyspines elektronnak.
G.Á
 
Hozzászólások: 1216
Csatlakozott: 2016.12.25. 15:27
Has thanked: 58 times
Been thanked: 317 times

Re: Foton nyugalmi tömegének felső korlátja

HozzászólásSzerző: janszi » 2018.12.01. 22:36

Eddig azon az úton járunk értelmezésem szerint,hogy csak energiája van a fotonnak,így az anyaggal való találkozásakor bontja az anyag kristályszerkezetet,vagy rácsszerkezetét.

Tehát a félvezetőben keletkező foton ha csak pucér energia lenne,úgy azonnal bontaná magát a szennyezett félvezető kristályszerkezetét atomi szinten a kilépő foton.

A szennyezett félvezető nem lesz része a foton előállításának,mert elfogyna,vagy rakódna rá valami a sok idő alatt,ameddig működik.
A helyben keletkező magas hőmérséklet miatt öregszik a szennyezett félvezető,ezért aztán idővel tönkre megy,de mérhetnénk mennyiségre(grammra),nem lesz része a fotonnak.
Ha nem több az elektronnál a feltételezett spinnel rendelkező foton,akkor kevesebb az elektronnál,de spinnel rendelkezik,mert színes,vagy több színű(széles spektrumú led) is lehet a foton,nem csak monokróm.

Ha a foton színét csupán a rezonancia adná,azaz hogy milyen frekvencián pörög a mag körül a többi részecske,vagy a hullámhossznak nevezett jellege adná,úgy a keletkezése(magas hőmérséklet) után szoba hőmérsékleten már színt váltana a fény,majd hűtött téren keresztül világítva szintén változnia kellene a színnek,de nem teszi.
Tehát a foton színét nem a rezonancia határozza meg,mert vákuumban és extrém hűtött-fűtött környezetben színt kellene váltania (folyékony nitrogén,kontra nap mellett elhaladó fény).
Van némi vöröseltolódásos megfigyelés a tudomány részéről,de nem számolunk vele egyelőre.
Elvileg.
janszi
 
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2018.12.01. 21:13
Tartózkodási hely: Budapest
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Név: janszi

Re: Foton nyugalmi tömegének felső korlátja

HozzászólásSzerző: api » 2018.12.01. 23:15

Helytelen valamelyik vonatkozás?

Nincs benne semmiféle vonatkozás csak szavak összedobált, értelem nélküli halmaza.
Kérhetnénk, hogy legközelebb valami olyasmiről írjál, amiről van némi tudásod?
De szerintem egyelőre jobb lenne, ha csak kérdeznél.
api
 
Hozzászólások: 1039
Csatlakozott: 2014.12.16. 18:05
Has thanked: 151 times
Been thanked: 265 times
Név: Albert Péter

Re: Foton nyugalmi tömegének felső korlátja

HozzászólásSzerző: janszi » 2018.12.02. 10:29

G.Á. - Köszönöm a sok infót.
janszi
 
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2018.12.01. 21:13
Tartózkodási hely: Budapest
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Név: janszi

Előző

Vissza: Rejtvények, feladványok

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég