Köldökzsinór

A fórum működésével kapcsolatos észrevételek, kérdések, panaszok, javaslatok.

Re: Köldökzsinór

HozzászólásSzerző: Sanyilaci » 2019.04.29. 21:44

Ákostól visszavettem minden jogosultságot (remélem).
A /teszt helyen futó archívum elérhetetlen.
Minden zaklatási és fenyegetési eseményről mentésem van, valamint bedumpolt adatbázisaim vannak, minden privát üzenet dátummal, ip címmel összekészítve, minden nyilvános üzenet ugyanígy dokumentálva összekészítve.

Több, mit 100 életveszélyes fenyegetés, zaklatási esemény van így dokumentálva. Kimeríti a rendszeresen és tartósan fogalmakat. Megy a rendőrségre.

Idáig jutottunk.
Sanyilaci
Site Admin
 
Hozzászólások: 133
Csatlakozott: 2014.03.03. 16:01
Tartózkodási hely: Magyarország, Earth, Sol System
Has thanked: 14 times
Been thanked: 49 times
Név: Sándor László

Re: Köldökzsinór

HozzászólásSzerző: Sanyilaci » 2019.04.29. 21:52

A kozmofórumnak nyilvánvalóan vége van.

Idáig vezetett, hogy egyesek azt gondolták, forradalmi propagandamédiummá tehetik ezt a fórumot, és teret engedtek, sőt bátorították(!!!) a lázadást és más deviáns viselkedéseket, konkrétan bűncselekményeket.

Ákos fórumára lehet átevezni.
Sanyilaci
Site Admin
 
Hozzászólások: 133
Csatlakozott: 2014.03.03. 16:01
Tartózkodási hely: Magyarország, Earth, Sol System
Has thanked: 14 times
Been thanked: 49 times
Név: Sándor László

Re: Köldökzsinór

HozzászólásSzerző: István » 2019.05.04. 05:03

Ha már a fórum úgy is megszűnik, akkor leírom azt, ami bennem, hogy úgy mondjam felgyülemlett, felszínre jött a fekete lyukakkal és az univerzummal kapcsolatban.

Nagy Bumm. (Big Bang)

Abból, hogy minden távolodni látszik tőlünk a kozmoszban, arra a következtetésre jutott a témával foglakozó tudományos világ, mi szerint, ha elméletileg visszafelé pergetjük az események sorozatát, akkor el kell jutni egy kiinduló ponthoz, kezdethez. Itt kezdődött egy expanzió amit „Nagy Bumm”-nak neveztek el, mivel egy robbanáshoz lehet hasonlítani. Hogy mitől és hogyan, arról már tudtommal nem szól a fáma. Logikus (vagy nem?).

Néhány dolog miatt bennem felmerült némi kétely:
Jött a háttérsugárzás felfedezése, detektálása. Ennek forrását időben több mint 13 milliárd évre teszik, nem sokkal a kezedet kezdete utánra (megjegyzem, fura egy tudós szájából hallani, akinek ismeretei vannak Einstein relativitás elméleteiről, ha abszolút időkről beszél ezzel kapcsolatban és távolságokról, a másodperc tört részétől egész a milliárd évekig). Ez a 13 milliárd év nem csak időbeni távolságot jelent, hanem térbeli távolságot is, mégpedig 13 milliárd fényévet, ugyanis ez a sugárzás annyi utat tett meg, hogy hozzánk elérjen. Na mármost, ha minden irányból jön ez felénk, hozzánk, akkor magunkat tekinthetjük egy kb. 13 milliárd fényév sugarú virtuális gömb középpontjában és a háttérsugárzást a gömb belső felületén látjuk. Nevezhetjük ezt akár esemény horizontnak is, távolabbra úgy se tudunk látni. Ennek a gömbnek az átmérője pedig 26 milliárd fényév. Tehát a fénynek, fénysebességgel haladva 26 milliárd év kellett akkor, az ősidőkben, hogy átjusson rajta. Mindez nem sokkal a Nagy Bumm után, a mi, most, kb. 13 milliárd éves univerzumunkban. Gondoljunk bele abba is, hogy vannak (nagy valószínűséggel) több milliárd Nap tömegű fekete lyukak is, akkor azoknak mennyi idejük volt a kifejlődésre? Valahogy ez az egész nem áll össze. Az infláció elmélet lenne hivatott néhány dolog megmagyarázására, de ez nekem inkább a problémák szőnyeg alá söprésének tűnik.

Fekete lyukak.

Az anyag, tömegétől függően meggörbíti a teret, téridőt, extrém esetben fekete lyukat hoz létre, másképp mondva geometrizálódik, (de szép szó! :D) vagyis, már nem beszélhetünk anyagról, mert az magába roskadt, lyukba esett, nem maradt más, mint a gravitáció. Nekem az nem jön be, hogy megpróbáljuk a fekete lyukat megtestesíteni azzal, hogy egy esemény horizonttal, mint határvonallal, kéreggel lokalizáljuk. Nézetem szerint az ugyanolyan horizont, mint a Földi, lehet feléje menni, de elérni soha. Másik hasonlat lehet a háttérsugárzás, mint horizont. Példaképen, képzeljünk el egy testet, ami szabadeséssel közelít a lyukhoz és mérjük folyamatosan a távolságát tőlünk, akik nagyon távol vagyunk onnan, de szintén a szabadesés állapotában, ugyanazon lyuk irányába. Ez a távolság egy idő után nagyobb lesz, mint az adott fekete lyuk tőlünk kiszámított távolsága.

Árapály, spagetti és expanzió.

Azt szokták mondani, hogy az esemény horizonthoz közel, fekete lyuk esetében olyan gravitációs erők lépnek fel, amik minden testre nyújtó hatással vannak. Pontosabban, a lyukhoz közelebbi részre erősebb gravitáció hat, mint a távolabbiakra és ezért minden megnyúlik, ezt nevezzük spagetti hatásnak. Oké, ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy ez nem csak a lyuk közelében van így, hanem mindenhol, ahol gravitáció van, még ha nem is annyira tetten érhető módon. Most kicsit változtassunk az elméleti kísérleten és spagetti helyett vegyünk, mondjuk tarhonyát (vagy akár kuskust ha valaki azt jobban szereti :D) és rendezzük, szép libasorba egymás után amint zuhannak a lyuk felé. Mit látunk? Azt, hogy a tarhonya minden szemcséje távolodik a többitől. Az én olvasatomban ez expanziót jelent, mégpedig mindenhol ahol gravitáció van. Nem kell hozzá se „sötét energia” se „anti gravitáció”.

Kvantum-összefonódás.

Ha a kvantum radír kísérlet és a késleltetett kvantum radír kísérlet igaz, akkor az információ, fénynél gyorsabb terjedése fennáll. Kérdés csak az, hogy hasznosítható e ez a gyakorlatban?

Most pedig lehet cáfolni, hülyézni, butázni, legyinteni és tovább menni, vagy patkányozni (most az a menő) de esetleg tovább gondolni is.
Én meg majd legfeljebb mérgelődök magamban, hogy minek is írtam le ide ezt az egészet.
Úgy is megy a kukába az egész fórum.
István
 
Hozzászólások: 140
Csatlakozott: 2016.05.20. 04:55
Has thanked: 18 times
Been thanked: 4 times
Név: M István

Re: Köldökzsinór

HozzászólásSzerző: srudolf » 2019.05.04. 13:53

Sajnálom, hogy eddig fajult ez a helyzet.
Nagyon odatetted magad, beleadtad mindenedet ennek a tartalmas tudományos fórumnak a üzemeltetésére és fejlesztésére, le a kalappal ....
Számomra teljesen elfogadott, hogy vannak elveid és értékrendszered- és kimondod A/T a véleményedet. Ez a normális hozzáállás- a ködösítésnek és a mellébeszélésnek, a kimagyarázásnak, az örökös meghasonulánsak hosszútávon rettenetes következményei lesznek egy ember jellemére.
Csak azon csodálkozom, hogy ez a társadalom, hogy tudott kitermelni olyan vaddisznókat, akik írni tudnak és halálos fenyegetésekre képesek, mert nem bírják elfogadni az embertársaik véleményét. Talán ki kellett volna posztolj néhány privát üzenet... lássák az itt névtelenül megfordulók (most is 19-en vannak bent), hogy meddig jutott ez a helyzet. Az O1G-t kitalálni és terjeszteni, meg egy parlamenti képviselőt patkányozni hallani (amit utánna a kollegái probálnak kimagyarázni)- teljesen deviáns viselkedésre vall.

Maradtam Tisztelettel.
Tibor
Avatar
srudolf
 
Hozzászólások: 372
Csatlakozott: 2014.05.23. 21:07
Tartózkodási hely: Sepsiszentgyörgy, Románia
Has thanked: 102 times
Been thanked: 60 times
Név: Csákány Tibor

Re: Köldökzsinór

HozzászólásSzerző: Sanyi_Laci » 2019.05.05. 23:51

István írta:Jött a háttérsugárzás felfedezése, detektálása. Ennek forrását időben több mint 13 milliárd évre teszik, nem sokkal a kezedet kezdete utánra (megjegyzem, fura egy tudós szájából hallani, akinek ismeretei vannak Einstein relativitás elméleteiről, ha abszolút időkről beszél ezzel kapcsolatban és távolságokról, a másodperc tört részétől egész a milliárd évekig).

Nem abszolút időről beszél, hanem világidőről. Ég és Föld a kettő. Világidő igen-igen speciálisan rendezett téridőkben értelmezhető. Mit ad Isten, a VE pont ilyen. Nem teljesen hülyék a tudósok, ismerik a specrelt (is).

István írta:Ez a 13 milliárd év nem csak időbeni távolságot jelent, hanem térbeli távolságot is, mégpedig 13 milliárd fényévet, ugyanis ez a sugárzás annyi utat tett meg, hogy hozzánk elérjen.

Ühüm. Hát nem.
Amikor elindult, akkor 8 centiméterre volt tőlünk.
Most az a hely, ahonnan elindult, az 45 milliárd fényévnyire van tőlünk.
És 13 milliárd évig tartott az út. Nekünk. Neki 0 másodpercig. Na erre varrjál gombot! :)

István írta:Na mármost, ha minden irányból jön ez felénk, hozzánk, akkor magunkat tekinthetjük egy kb. 13 milliárd fényév sugarú virtuális gömb középpontjában

40-45 milliárd fényév lesz az a sugár.

István írta:Ennek a gömbnek az átmérője pedig 26 milliárd fényév. Tehát a fénynek, fénysebességgel haladva 26 milliárd év kellett akkor, az ősidőkben, hogy átjusson rajta.

Miért kellett volna a gömb egész átmérőjén átjöjjön? Nem elég a sugarán? Ami nem 13, hanem 45. Most. Anno meg 8 centi volt.

István írta:Példaképen, képzeljünk el egy testet, ami szabadeséssel közelít a lyukhoz és mérjük folyamatosan a távolságát tőlünk, akik nagyon távol vagyunk onnan, de szintén a szabadesés állapotában, ugyanazon lyuk irányába. Ez a távolság egy idő után nagyobb lesz, mint az adott fekete lyuk tőlünk kiszámított távolsága.


Nem lesz nagyobb, ha ugyanazt a távolságdefiníciót használjuk.

István írta:Most kicsit változtassunk az elméleti kísérleten és spagetti helyett vegyünk, mondjuk tarhonyát (vagy akár kuskust ha valaki azt jobban szereti :D) és rendezzük, szép libasorba egymás után amint zuhannak a lyuk felé. Mit látunk? Azt, hogy a tarhonya minden szemcséje távolodik a többitől. Az én olvasatomban ez expanziót jelent, mégpedig mindenhol ahol gravitáció van. Nem kell hozzá se „sötét energia” se „anti gravitáció”.


Essen két kuszkusz lefelé, egyik 1000 kilométerről indítva Madagaszkár fölött, másik 1000 kilométerre Kongó fölött indítva.
Mit látnak a kuszkuszok? KÖZELEDNEK egymás felé.

A távolodás, amit te írsz, az csak a tér jól meghatározott, egyik irányában igaz. Egy dimenzió mentén.
A tér másik 2 dimenziója irányában a szabadon eső dolgok KÖZELEDNEK egymás felé.
Ez elég komoly anizotrópia. Biztos észreveszik a kuszkuszok. Ezért ők olyan univerzummodellt dolgoznak ki, ahol a tér ANIZOTRÓP. Egyik irányban tágul, rá merőleges irányokban szűkül a tér. Igencsak vakarják a fejüket.
Sok kuszkusszal kísérleteznek. 18 tizedesjegy pontossággal kimérik az Univerzumuk téridejének metrikáját. Rájönnek, hogy az nem más, mint a sötétkuszkusz metrika (Schwarz). Kiszámolják az enerigaimpulzus tenzort. Rájönnek, hogy mindenhol nulla. Tehát ebben az univerzumban nincs anyag. Ez vákuum. Ez vákuum-megoldás. Elnevezik Scwarzskuszkusz megoldásnak.

Az izotróp tágulású világegyetem viszont teljesen más tészta. Azzal is ugyanúgy számolunk, de ott meg NEM NULLA az, ami kuszkuszéknál mind nulla volt. Ezért tök más a kettő.

István írta:Ha a kvantum radír kísérlet és a késleltetett kvantum radír kísérlet igaz, akkor az információ, fénynél gyorsabb terjedése fennáll. Kérdés csak az, hogy hasznosítható e ez a gyakorlatban?

Vótmá. Kitárgyaltuk.

Van mindegyik kísérleti elrendezésben egy ún. "coinsidence-counter" nevezetű kütyü. Állítólag enélkül nem működik. Na, ettől éppen fénynél lassabb lesz az információátvitel.
Halványlila fingom sincs, mert nem értek a kvantumhoz, hogy coinsidence-counter nélkül miért ne működne, de olyan berendezést még nem épített senki, amiből ezt kihagyta volna. Ezzel együtt pedig meg van baszva az egész, csak fénynél lassabb lesz az az info átvitel.

srudolf írta:Talán ki kellett volna posztolj néhány privát üzenet... lássák az itt névtelenül megfordulók (most is 19-en vannak bent), hogy meddig jutott ez a helyzet.

Vótmá.

Néhányszor posztoltam, de aztán vagy Ákos törölte, vagy én. Néhány óráig volt kint. Aki olvasta olvasta, aki nem nem.
Nincs jelentősége. Elmebeteg.
Avatar
Sanyi_Laci
 
Hozzászólások: 2390
Csatlakozott: 2014.03.14. 00:24
Has thanked: 252 times
Been thanked: 443 times

Re: Köldökzsinór

HozzászólásSzerző: karit » 2019.05.06. 01:18

Off
Sanyi_Laci írta:Hát nem.
Amikor elindult, akkor 8 centiméterre volt tőlünk.
Most az a hely, ahonnan elindult, az 45 milliárd fényévnyire van tőlünk.

Sosem sikerül ezt (sem) megértenem. Ha az infláció az Első Másodperc töredékénél megtörtént, azaz már akkor narancs méretűből közel a mai VE nagyságrendjére fújódott fel, majd a még akkor is plazma állapotú anyag csak ~300 ezer év múlva hűlt átlátszóvá az EM sugárzás számára, hogy lecsatolódhasson a háttérsugárzás, akkor mi indult el 8 cm-re tőlünk és mikor?

On
Nagyon sajnálom, hogy bezártok. Lenyűgöző volt olvasni Benneteket a Tudományról. Hálás köszönet érte, hogy megosztottátok a tudásotokat.
karit
 
Hozzászólások: 51
Csatlakozott: 2014.03.15. 17:45
Has thanked: 152 times
Been thanked: 3 times

Re: Köldökzsinór

HozzászólásSzerző: slaci » 2019.05.06. 08:06

Tiszteletem.

Van pár gondolat ami megfogalmazodót bennem.

Megvan az adatbázis,megvan a törzsállomány,(elméletileg csak jobban kellene szűrni a tagokat és a hozzászólásokat)akkor miért nem mehet tovább a fórum?
(nincs kedvük az itt lévőknek írni?)
(nem lehet átalakítani a fórumot?)
slaci
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: 2018.01.17. 14:59
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Név: slaci

Re: Köldökzsinór

HozzászólásSzerző: István » 2019.05.06. 09:33

Sanyi_Laci írta:Nem abszolút időről beszél, hanem világidőről. Ég és Föld a kettő. Világidő igen-igen speciálisan rendezett téridőkben értelmezhető. Mit ad Isten, a VE pont ilyen. Nem teljesen hülyék a tudósok, ismerik a specrelt (is).

Először is tudtommal sehol nem írtam olyat, hogy „hülyék a tudósok”!

„Világidő”? Ez nekem magas. Azt mivel mérik, cézium atommal? Amikor olyan még nem is létezett. Mindig arra szerettem volna rákérdezni, mi is volt, mit látnánk ott és akkor. Az más dolog, hogy mit látunk messziről, vagy mit számítunk ki a kockás papíron. Achilles is feladhatja a versenyfutást egy elé csoszogó teknőc láttán, mert arra a következtetésre jut, hogy soha nem érheti utol.
Sanyi_Laci írta:Ühüm. Hát nem.
Amikor elindult, akkor 8 centiméterre volt tőlünk.
Most az a hely, ahonnan elindult, az 45 milliárd fényévnyire van tőlünk.
És 13 milliárd évig tartott az út. Nekünk. Neki 0 másodpercig. Na erre varrjál gombot!

Ezt én nem értem, bizonyára az én hibám. A 8 centit meg mivel mérték meg, colstokkal vagy sublerrel? Gombot meg nem varrok rá, akkor nem voltam iskolában mikor azt tanították. :D
Sanyi_Laci írta:István írta:
Ha a kvantum radír kísérlet és a késleltetett kvantum radír kísérlet igaz, akkor az információ, fénynél gyorsabb terjedése fennáll. Kérdés csak az, hogy hasznosítható e ez a gyakorlatban?

Vótmá. Kitárgyaltuk.

Tudom, annak idején én vetettem fel ezt a témát, még laikus néven.
Sanyi_Laci írta:Van mindegyik kísérleti elrendezésben egy ún. "coinsidence-counter" nevezetű kütyü. Állítólag enélkül nem működik. Na, ettől éppen fénynél lassabb lesz az információátvitel.

Akkor kicsit utána is néztem és a "coinsidence-counter" használata csak arra kellett a kísérletben, hogy ki tudják szűrni, figyelmen kívül hagyni a nem kívánatos kósza fotonokat a rendszerből.(ha rosszul tudom, akkor javítson ki valaki) Ezt azt hiszem akkor is említettem. (nem néztem vissza) Ami magát a kísérletet illeti az akkor a két rés környékén lejátszódó események megértésére fókuszált, ezért igyekeztek a fotonok egyenkénti kibocsátásával kizárni a kölcsönhatásokat egymással, míg egy esetleges fénysebességnél gyorsabb információátvitelre összpontosítónál a „minél több foton, annál jobb” mottó érvényesülne és így a "coinsidence-counter" feleslegessé is válik.

Egyelőre ennyit. Többiről majd valamikor később, annyit azért elmondok, hogy nem győztél meg maradéktalanul. Mielőtt a földbe döngölnél, elfogadom, hogy valószínűleg az én hibám, tudatlanságom. :)
István
 
Hozzászólások: 140
Csatlakozott: 2016.05.20. 04:55
Has thanked: 18 times
Been thanked: 4 times
Név: M István

Re: Köldökzsinór

HozzászólásSzerző: István » 2019.06.26. 04:47

Sanyi_Laci írta:A távolodás, amit te írsz, az csak a tér jól meghatározott, egyik irányában igaz. Egy dimenzió mentén.
A tér másik 2 dimenziója irányában a szabadon eső dolgok KÖZELEDNEK egymás felé.

Persze, mint ahogy a vasúti sínek is közelednek egymáshoz a távolban. Még az ellenkező irányból zuhanó kuszkusz se közeledik a „szembe” jövővel, ha végtelen ideig zuhannak. Nem ütközhetnek össze. Egyszerűen ilyen a tér görbülete, deformációja, sőt az ottaniak részére még a távolodás is benne van a pakliban.
István
 
Hozzászólások: 140
Csatlakozott: 2016.05.20. 04:55
Has thanked: 18 times
Been thanked: 4 times
Név: M István

RE: Köldökzsinór

HozzászólásSzerző: Zsolt68 » 2019.06.26. 07:40

István írta:Persze, mint ahogy a vasúti sínek is közelednek egymáshoz a távolban.

Az a projektív geometria.
Zsolt68
 
Hozzászólások: 769
Csatlakozott: 2017.05.21. 20:50
Tartózkodási hely: Budapest
Has thanked: 376 times
Been thanked: 16 times
Név: Zsolt68

ElőzőKövetkező

Vissza: Technikai kibeszélő

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron