Oldal: 1 / 1

c/3 sebességű csillagok?

HozzászólásElküldve: 2021.01.07. 23:32
Szerző: Antares
Pár napja volt hír, hogy a fénysebességet megközelítő csillagokat találtak a galaxisban. Egyesek a fénysebesség 1/3-ával mozognak (a galaxishoz képest). Hogyan tud egy csillag szert tenni ekkora sebességre? :o

Re: c/3 sebességű csillagok?

HozzászólásElküldve: 2021.01.08. 18:06
Szerző: G.Á
Nincs különösebb oka, ami tiltaná hogy ekkora sebessége legyen, bár tény hogy (persze nem vagyok csillagász, sosem láttam statisztikákat) szokatlan.
Én arra tippelnék, hogy sokszoros gravitációs parittya-hatás gyorsíthatta fel (lásd pl itt: https://en.wikipedia.org/wiki/Gravity_assist#Derivation) akár a galaxison belül, akár egy másik galaxisból érkezett.

Re: c/3 sebességű csillagok?

HozzászólásElküldve: 2021.01.09. 18:05
Szerző: Antares
Na igen, de ahhoz több száz vagy ezer ilyen közeli találkozás kellene, ráadásul mindegyik úgy, hogy jók legyenek a feltételek (hogy ne veszítsen a sebességéből, hanem nyerjen hozzá). Amikor akár egy ilyen találkozásnak is elég kicsi a valószínűsége.

Még esetleg az lehet, hogy eleve ilyen nagy sebességű gáz- vagy porfelhőből alakult ki, ha vannak ilyenek. Esetleg egy szupernova-robbanás után. De akkor meg sokkal több ilyennek kéne lennie.

Re: c/3 sebességű csillagok?

HozzászólásElküldve: 2021.01.09. 22:43
Szerző: G.Á
Az, hogy ez egy kevésbé valószínű (de mennyire?) folyamat, nem mond ellent annak, hogy kevés (de mennyire?) ilyen csillagot figyeltek meg.
Nyilván vannak szakemberek akik végeznek hasonló szimulációkat, ők tudnának információt nyújtani erről kvantitatívan.
Kvalitatívan, nagyon rég, még elsőéves Bsc-s koromban olvastam olyan háromtest-probléma számolásról, amelynek az az eredménye, hogy aszimptotikusan két test alacsony energiájú kötött rendszert alkot, míg a harmadik igen nagy sebességgel kilökődik. Forrást nem tudok adni, és azt sem tudom hogy mennyiben lehet releváns.