Szivárványos krimi

Ortvay feladatok megoldásainak tárgyalása.

Re: Szivárványos krimi

HozzászólásSzerző: dgy » 2018.04.02. 01:05

OK, akkor én is elárulok valamit.

Igazából nem is raboltuk el a tudóst. Ezért a szivárványt sem látta, annak adatait csak a papír fölé hajolva számolgattuk ki. Síktérképen. Tudván, hogy a szivárvány nem egy végtelenül vékony vonal, ezért belefér némi lötyögés.

Sőt, akkor (1993) még nem is jártam azon a bizonyos teraszon. Oda csak akkor jutottam föl, amikor megkezdődött a D épület átépítése a bölcsészigények szerint (márványasztal stb...), 1999-ben. Ezért a feladat kitűzésekor nem tudtam szabad szemmel ellenőrizni, látszik-e a Sas-hegy és a Margit-híd a toronyból.

Viszont egy kicsit odébb jártam. Ha megnézed az általad feltöltött képet, a torony mögött az épület tetején valami fekete piszok látszik. Ez egy világítóudvar teteje. Ha a második emeleti fiú-wc ablakán kimásztál a lichthofba, el tudtál kapni egy, a mélység fölött lebegő rozsdás vaslétrát, ami felvezetett a tetőre. Ott jött a következő meglepetés: a tetőt süppedős és törékeny kátránypapír borította. Egy embert még elbírt, ha nem nagyon mocorgott. De tizet? Egy egész specire való fizikust? Határeset.

1997 tavaszán járt földközelben a Hale-Bopp üstökös. Közvetlenül naplemente után, kb egy fél óráig lehetett jól megfigyelni. Nekünk viszont akkor éppen áltrel specink volt... Mit volt mit tenni, a mondott úton felmásztunk a tetőre, a srácok füzettel és tollal, és ott, állva tartottam meg a másfél órás specit. Lábunk alatt a görbülő és recsegő kátránypapír testközelből illusztrálta a görbe, sőt időben változó görbületű tér nemes eszméjét. Az idő(járás) görbüléséről pedig a változó intenzítású viharos szél gondoskodott.

A srácok szorgosan jegyzeteltek, közben lestük az eget, hogy látszik-e már az üstökös. Amikor többen szóltak, hogy már nem tudnak írni, mert lefagyott a kezük, abbahagytuk a Christoffel-szimbólumok tárgyalását, és áttértünk erre a szivárványos feladatra, szorgosan meresztve a szemünket, hogy láthatjuk-e a megnevezett objektumokat. Sajnos a Sas-hegyet kitakarta valami: pont a nevezetes márványkorlátos torony, és a tetején akkor még álló kaliba. Ezért a feladat teljes kísérleti ellenőrzése akkor is elmaradt.

Aztán tényleg megjött az üstökös, és nagyon szép volt. Megérte felmászni. Ráadásul nem tudom, van-e még valaki a TTK-n, aki elmondhatja, hogy nemcsak a D épület összes termében (plusz a Trefort-szobornál, a Múzeum-kertben, a Kálvin-téri műgyepen, a Rábán evezve stb), hanem a D épület süppedékeny tetején is tartott előadást.
:)

A szivárványos feladat közvetlen kísérleti ellenőrzése viszont még tényleg hátravan. Van az épületnek egy hátsó bejárata, az onnan induló lépcső egyenesen a toronybe vezet. Jó lenne persze előtte egyeztetni a meteorológusokkal, és a november elsejei napfelkeltére megrendelni egy igazi szivárványt, hogy a feladat összes feltétele összejöjjön... Igaz, olyan korán reggel még nem sétálnak a bölcsészlányok a Trefort-kertben.

dgy

These users thanked the author dgy for the post:
G.Á
Rating: 11.11%
 
Avatar
dgy
 
Hozzászólások: 1737
Csatlakozott: 2014.03.12. 21:40
Tartózkodási hely: Budapest
Has thanked: 111 times
Been thanked: 832 times

Előző

Vissza: Ortvay Rudolf verseny feladatai

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron