srudolf írta:A videot nézd meg vagy 2x és megérted.
liederivative írta:srudolf írta:A videot nézd meg vagy 2x és megérted.
Már belinkeltem a Novobátzky-effektust. Fontos kérdés volt, hogy mi a részecske, és kvantummező gerjesztése, vagyis a QFT-ben alapvetőbb fogalmakra redukálható, és azt javasoltam, hogy csak a "quanta, field and excitation"-terminológiában vezesse le a Higgs-mechanizmust (hogy úgy mondjam).
Zsolt68 írta:liederivative írta:srudolf írta:A videot nézd meg vagy 2x és megérted.
Már belinkeltem a Novobátzky-effektust. Fontos kérdés volt, hogy mi a részecske, és kvantummező gerjesztése, vagyis a QFT-ben alapvetőbb fogalmakra redukálható, és azt javasoltam, hogy csak a "quanta, field and excitation"-terminológiában vezesse le a Higgs-mechanizmust (hogy úgy mondjam).
Az elemi részecskék matematikailag kaphatnak tömeget a skalármezőtől, fel lehet írni ilyen egyenletet.
Ennek ellenére a foton mégsem kap. Hát ez meg hogyan lehet?
Továbbá az sincs megmagyarázva, hogy a Higgs-bozon hogyan kapja a tömegét. Mert ugyanez a mechanizmus nem teszi lehetővé.
Persze vehetnénk alapul a hatás-ellenhatás mechanizmust, és akkor a felírt formulát szimmetrikusan módosítani kellene.
Na de azzal is baj van, mert csak ott tudna tömeget kapni a Higgs-bozon, ahol valamilyen másik (nem skalár) részecske van.
Az ellenhatáshoz két dolog szükséges. Aki hat, és aki visszahat.
Egyébként még mindig azon gondolkozok, hogy a vektormező hogyan lesz térbeli vektor.
Ugyanis az elektromágneses mező a belső térben mozog. És mégis, valahogy van neki valós térbeli komponense.
Vissza: Elméleti fizikai kérdések, problémák
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég